Turing Foundation

Turing Foundation

Voor wie bestemd

Kunst, musea, educatie. Met als doel: kinderen en jongeren onderwijs te laten volgen en mensen in Nederland te laten genieten van kunst.

Uitleg

2006 werd de Turing Foundation opgericht door Pieter en Françoise Geelen. De naam Turing Foundation is een eerbetoon aan Alan Turing (1912-1954), de Britse wetenschapper die door velen wordt gezien als de grondlegger van de computerwetenschap. Alan Turing is altijd een van de helden geweest van Pieter Geelen. Toen hij na zijn informaticastudie in 1991 samen met een studievriend een bedrijf opzette, noemden zij het de Turing Machine Company. Dit bedrijf werd uiteindelijk in 2005 onder de naam TomTom naar de beurs gebracht. Uit die opbrengst werd de Turing Foundation opgericht. 

Bij de oprichting kozen Pieter en Françoise Geelen vier bestedingsdoelen: Kunst, Onderwijs, Natuurbescherming en Leprabestrijding. Onderwijs en natuur richten zich op projecten in ontwikkelingslanden (hoofdzakelijk Afrika), kunst richt zich uitsluitend op Nederland. 

Het budget van de Turing Foundation bedraagt zo’n € 4.000.000 per jaar. Sinds de oprichting doneerde de stichting aan bijna 300 (meerjarige) projecten in totaal zo’n € 30,000,000. De Turing Foundation won in 2009 en in 2011 de Transparantprijs

 

Link website