Oranje fonds

Oranje Fonds

Voor wie bestemd

Sociale cohesie.

Uitleg

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. We zijn er voor iedereen die bij wil dragen aan de sociale verbinding in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Het Oranje Fonds is in 2002 ontstaan toen het als cadeau van alle Nederlanders werd aangeboden aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ter gelegenheid van hun huwelijk. Zij zijn ons beschermpaar en zeer betrokken bij het Fonds en ons werkveld.

In het oprichtingsjaar is het Oranje Fonds gefuseerd met het Juliana Welzijn Fonds, dat al sinds 1948 binnen de sociale sector werkzaam was. Als Koningin Juliana Fonds was het in 1948 zelf ontstaan uit het in Londen in 1944 opgerichte Wederopbouwfonds Nederlands Volksherstel. De BankGiro Loterij was meer dan veertig jaar de belangrijkste bron van inkomen van het Juliana Welzijn Fonds en later van het Oranje Fonds. Vanaf 2006 profileert de BankGiro Loterij zich nadrukkelijk als loterij voor cultuur. Het Oranje Fonds maakt dan de logische overstap naar de Nationale Postcode Loterij, die een nieuwe tak toevoegt aan haar profiel: sociale cohesie in Nederland.

Het Koninklijk paar bezoekt regelmatig projecten die door het Oranje Fonds worden ondersteund. Daarnaast reikt Koningin Máxima jaarlijks de Appeltjes van Oranje uit en is het Koninklijk paar aanwezig bij feestelijke momenten zoals de start of de afsluiting van enkele programma’s.

link website